Bijverdienste als dierenverzorger: iets voor jou?

Het dierenthuisje bestaat twintig jaar maar helaas zijn wij, de oprichters geen twintig meer. Wie Het dierenthuisje kent, weet dat we geen rust of privacy kennen. Het werk houdt nooit op en elke dag vraagt telkens opnieuw evenveel inzet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.¬† De laatste jaren is het aantal miserie aanvragen steeds toegenomen met als gevolg dat we constant over onze limiet zowel fysiek als psychisch.

Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen want we beseffen meer dan ooit dat we ook maar één leven hebben. We delen dat met héél veel plezier met al onze beschermelingen want Het dierenthuisje is onze roeping waarvoor we al enorm veel hebben opgeofferd maar nu is het tijd om naar oplossingen te zoeken zodat zowel de dieren als wijzelf van het leven kunnen blijven genieten.

Naast een toffe ploeg van gedreven vrijwilligers hebben we nood aan enkele échte dierenvrienden die op die uren kunnen komen waarop de meeste vrijwilligers niet aanwezig kunnen zijn.  We hebben het dan vooral over de ochtenduren. In de zomer starten we om 6u30. In de winter is dat 7u. Taken zijn voederen van de poezen en/of van de hoevedieren, medicatieronde en eerste opkuis van de voornaamste ruimtes (kattenbakken, plasjes, enz.) Tijdsduur is ca 4 uur.

Op enkele dagen is er ook nood aan hulp bij de avondronde die afhankelijk van het seizoen start om 16u à 17u met het voederen van de hoevedieren. Mogelijkheid is ook te starten bij het voederen van de poezen (17u à18u), gevolgd door de medicatieronde.

Uiteraard wordt alles aangeleerd en werk je een tijdje onder begeleiding tot je de taken kent. Bij ochtend- en avondrondes is er steeds minstens een tweede persoon aanwezig. Ochtend- en avondrondes kunnen gecombineerd worden maar kunnen ook apart gezien worden. Het komt erop neer dat we een team willen samen krijgen voor deze taken en uren zodat de continu√Įteit naar de voornaamste zorgen voor de dieren gegarandeerd blijft.

Daar bovenop zoeken we ook nog iemand die bereid is om in te wonen tijdens onze afwezigheid. Dat kan gaan over een weekend logeren van vrijdag tot zondag waarbij je zorgt dat de dieren onze afwezigheid niet missen. Uiteraard hou je dan supervisie en help je bij de ochtend- en avondronde. Wanneer we met vakantie gaan, verblijf je van zondag tot en met woensdagochtend. Eind maart hopen we drie weken noodzakelijke rust te kunnen inlassen maar steeds opnieuw is dit een probleem en dat weegt ondertussen bijzonder zwaar. Zonder deze pauze om op adem te komen, kunnen zelfs wij, hoe gedreven ook, het niet meer volhouden.

In principe kan iedereen in aanmerking komen als je maar een betrouwbare en gedreven dierenvriend bent die van zijn of haar woord is. Het liefst zouden we enkele dierenvrienden hebben waarop we kunnen terugvallen indien nodig.

Heel veel is bespreekbaar maar als je geen ochtendmens bent, zouden we jou de ochtenden alvast afraden. De dieren rekenen immers op hun verzorgers en houden er niet van dat ze moeten wachten omdat de wekker niet gehoord werd.

Wat wij er tegenover kunnen stellen, bespreken we bij een eerste kennismaking. Sowieso vragen we om een eerste keer enkele uren mee te komen werken zodat je alvast kan ervaren wat het zoal inhoudt. Vervolgens gaan we in overleg.

Hebben we jouw interesse gewekt? Mail dan aub aan sonja@hetdierenthuisje.be en vermeld als onderwerp “bijverdienste”.

We hopen dat we op deze manier ons team kunnen aanvullen zodat Het dierenthuisje haar taak kan blijven volbrengen.

Peter & Sonja