Vijf angstige zwervertjes

 

ENuka, Nox, Nomie, Nimu & Novo:

Eerst waren het er vier, dan kwam er nog eentje bij! Deze vijf angstige zwerfpoesjes werden door de zwerfkattencampagne van Geel weggehaald van de plek die hen vertrouwd was omdat ze er niet mochten blijven.  Voor hen was er maar één oplossing en dat was op zoek gaan naar een plek waar ze hun vrije leventje kunnen verder zetten zonder al teveel bemoeienis van mensen. Uiteraard moesten ze op een plek terecht komen waar ze eten en drinken krijgen en een droge schuilplek ter beschikking hebben. Er mogen echter geen verwachtingen gesteld worden naar deze diertjes toe qua sociaal gedrag naar mensen toe. Uit ervaring weten we dat de meeste zwervertjes hun vaste verzorgers in vertrouwen nemen na een zekere tijd en dat kunnen weken, maanden of jaren zijn. De verzorger heeft daar geen inspraak in en kan alleen maar zo lief mogelijk met de dieren omgaan door hen zacht toe te spreken, te verwennen met lekkers en hen verder gerust te laten. Geduld en liefde worden immers altijd beloond in het geval van dieren!

We wilden ze graag samen houden omdat ze constant samen zaten. Helaas kwam er geen ernstige reactie om hen die geschikte vrije thuis te geven en na twee weken waren de sukkels nog steeds erg angstig. We konden het niet langer aanzien dus hebben we de deur van hun unit open gezet. Ze lopen nu vrij rond op het territorium tussen de andere poezen en dat gaat hen heel goed af.  Probleem is alleen dat de vaste groep bewoners zodanig groot aan het worden is dat we haast geen andere dieren meer zullen kunnen helpen.

Toch even benadrukken dat een zwerfkattencampagne betekent: de dieren steriliseren/castreren, verzorging geven waar nodig (zoals ontvlooien etc) en vervolgens zodra ze terug goed wakker zijn, loslaten op de plek van vangst! Het is absoluut geen oplossing om zwerfdieren niet terug op de vertrouwde plek los te laten want er zullen er gewoonweg andere komen die dan weer niet gesteriliseerd zijn. Ondertussen verzorgen wij de zwerfkattencampagne van Brecht reeds 15 jaar waar we altijd deze manier van werken hebben toegepast op zeer geringe uitzonderingen na en daar is het resultaat verbluffend! Van meer dan 100 dieren per maand in 2005 naar een gemiddelde van nog amper 10 per maand én Brecht is een grote gemeente in oppervlakte!

De onverdraagzaamheid van mensen zorgt voor véél dierenleed. Misschien wordt het eens tijd om te beseffen dat we met verdraagzaamheid en respect voor de natuur veel verder komen!? Ik heb al herhaalde malen de vraag gesteld aan dergelijke mensen die zo hatelijk verwoorden “die katten moeten weg” of we dan ook nog de vogels die boven hun dak vliegen, moeten komen doodschieten?

Wat hier is gebeurd, gaat ten koste van de zwerfdieren: zij horen NIET in gevangenschap te zitten!!!! en dan hebben deze sukkels nog het geluk dat ze toch nog wat ruimte krijgen hier en we kennis van zaken hebben. Je moet weten dat vele van deze sukkelaars weken of maanden in benchen belanden en dat vaak bekopen met de dood doordat ze puur uit stress ziek worden. Een nadenkertje!!!