Vrijwilligers

Registreer je als vrijwilliger bij Het dierenthuisje

Je kan je gegevens via het invulformulier aan ons doorgeven en daarin te kennen geven waarbij je wil helpen. Zodra we dat formulier gelezen hebben, mag je van ons een mailtje of telefoontje verwachten ter eerste kennismaking waarbij we in onderling overleg afspreken wanneer je een eerste keer wil komen helpen. We voorzien de eerste keer dat je komt helpen altijd wat tijd om je de nodige uitleg te geven en zorgen er ook voor dat er een vrijwilliger is waarop je kan terugvallen bij vragen.

We kijken alvast uit naar jouw hulp! De bewonertjes en alle teamleden zullen je met open pootjes verwelkomen.

Voor al het vrijwilligerswerk kunnen dagen en uren in overleg besproken worden. Heel belangrijk is dat je ons kenbaar maakt hoeveel tijd je wil spenderen en wanneer. Als je wil helpen, registreer je dan via onderstaande knop. Uiteraard mag je ons ook bellen of mailen met verdere vragen.
Registeren

Waarom vrijwilliger worden voor de dieren?

Het dierenthuisje is al sinds 2004 actief en sinds de verhuis naar een grotere locatie in 2013 is het werk serieus toegenomen. Daarom zoeken we enerzijds mensen die mee willen instaan voor dagelijkse werkzaamheden maar daarnaast zoeken we ook een aantal mensen die bereid zijn om een meer verantwoordelijke functie uit te oefenen en leiding te nemen.

Iedereen die bij Het dierenthuisje helpt doet dit met een zekere ideologie voor ogen. Wil jij ook de wereld mee wat aangenamer helpen maken door wat te betekenen voor de zwaksten van onze maatschappij zonder menselijke stem, zijnde de dieren? Lees dan de vacatures even door.

Je vindt zeker iets waarin je jouw capaciteiten kan gebruiken! Maak de wereld een beetje mooier en zet je vrijwillig in voor dieren. Ze geven zóveel terug!

Vacatures vrijwilligerswerk

Alle dagen is er heel wat terugkerend werk zoals het voederen, de medicatieronde, het poetsen van de verblijven en vele bijkomende taakjes. Afhankelijk van het tijdstip waarop je komt helpen, variëren ook de taken. De dag is onderverdeeld in drie delen, nl. de ochtendronde, de taken overdag en de avondronde. Ochtendronde: start tussen 6.30u en 8.00u. Je kan aansluitend blijven om verder te helpen of enkel voor de eerste zorgen komen helpen. In het laatste geval moet je rekenen op één tot drie uur werk afhankelijk van jouw mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld bij de ochtendronde op een bepaalde dag komen helpen alvorens naar je werk te gaan dan geef je zelf aan hoeveel tijd je kan besteden en wordt de verdere dagplanning op basis daarvan verder aangepast.

Avondronde: start tussen 19.00u en 20u. en neemt ongeveer twee uur in beslag. Wil je de hoevedieren en de poezen leren voederen, dan start je omstreeks 16u.

Overdag: het meeste werk wordt in de voormiddag verricht maar ook in de namiddag is hulp zeer welkom.

Enerzijds zijn er de taken die met computer worden uitgevoerd waarvoor kennis van programma’s zoals Word en Excel zeer handig zijn. Verder zijn er ook algemene opzoek-, sorteer- en verifiëerwerkjes waarbij geen voorkennis vereist is. Als administratief vrijwilliger kan je op locatie van Het dierenthuisje werken of van thuis uit.
Wil je van thuis uit helpen, dan is de telefoonoproepen beantwoorden op bepaalde dag(en)/uren zeker een optie. Er is geen voorkennis vereist. Je krijgt van ons de nodige opleiding.
Als je creatief bent van geest en mee wil zoeken naar originele en structurele oplossingen ga dan samen met anderen aan tafel zitten om plannen vorm te geven.
Als je jezelf ziet als een goede teamleider met verantwoordelijkheidsgevoel en discipline dan is dit mogelijk een taak die je veel voldoening zal geven. Je zorgt naast het meehelpen ook mee voor een goede planning van de taken en zet nieuwe helpers op weg.
Verspreid over het jaar krijgen we de mogelijkheid om bij dierenspeciaalzaken en tuincentra die eveneens dierenvoeding en toebehoren verkopen, een voedselinzameling te houden voor onze bewonertjes en de velen die we voederen via zwerfkattencampagnes. Daarvoor hebben we steeds dierenvrienden nodig die onze diertjes ter plaatse vertegenwoordigen. Waar, wanneer en hoeveel uur je wil helpen, bepaal je zelf. Is vervoer een probleem dan kunnen we altijd bekijken of het mogelijk is om mee te rijden met een andere vrijwilliger.
Over het jaar gespreid worden een aantal evenementen georganiseerd die erg belangrijk zijn voor de werking van de vzw. Hiervoor zijn meestal vele helpende handen nodig. De taken worden per evenement steeds beschreven en de verdeling ervan gebeurt in samenspraak met alle helpers.
Wekelijks worden er klussen ingepland. Dat gaat van kleine herstellingen tot grotere projecten wat leidt tot een betere infrastructuur voor de dieren. Vaak zijn dit werken die in het weekend gepland worden.
Vooral in de lente- en zomermaanden hebben we nood aan mensen die graag in de tuin werken. Wil je helpen bij het verzorgen van de tuin (onkruid wieden, gras maaien, enz…) of de groententuin die we plannen te verwezenlijken voor de konijnen, Cavia’s en varkens?

We proberen steeds zoveel mogelijk gedupeerde sukkels te helpen, maar helaas zit de opvang vaak zodanig overvol dat we andere oplossingen trachten te zoeken. Dankzij de hulp van pleeggezinnen kunnen we vaak een drukke periode overbruggen zodat ze daarna wel in de opvang terecht kunnen of de dieren worden rechtstreeks geplaatst zodat ze niet in de opvang moeten komen. Soms is een week in tijdelijke opvang al voldoende om het leven van een dier te redden. We doen er steeds alles aan om zo snel mogelijk een definitieve thuis/oplossing te vinden.

Dierenartsverzorging, -kosten en voeding worden verzorgd door Het dierenthuisje. Verder gaat alles in overleg.

Je hoeft niet over een eigen camera te beschikken, maar wel over tijd en zin om mooie foto’s te nemen van de diertjes. Jouw werk is zeer voornaam voor drukwerk, website, nieuwsbrieven e.d.
Ben je creatief met naald en draad, hout, glas of eender wat? dan kan je helpen bij het maken van originele artikeltjes die verkocht worden op evenementen ten voordele van de dieren. Heb je wat tijd en wil je thuis knutselen voor het goede doel laat dan even weten waar je handig in bent. Je wordt dan op de hoogte gebracht van de werkjes waarbij je zou kunnen helpen.
Eventuele vacatures voor betaalde werknemers vind je terug op de website van VDAB en/of Indeed