Afscheid van Shuki: ze was veel te jong

20/03/2019:

We hebben de vreselijke taak om te melden dat we Shuki véél te jong hebben moeten afgeven. De sukkel was plots ernstig ziek geworden en bij nader onderzoek bleek dat ze darmkanker had. Eerst werden nog allerlei onderzoeken gedaan maar al gauw leek het toch zo ernstig te zijn.

Shuki gleed door onze handen en dat nog voor ze twee jaar moest worden. Zoveel achter de rug na haar accident waarbij ze haar staart verloor, kampte met een prolaps die verschillende keren moest geopereerd worden én nu ze volop genoot van een zorgeloos leven, gebeurt dit! Sommige poesjes hebben écht geen geluk.

We missen haar sprinten door de tuin, haar springen in en uit de bomen, haar sterke aanwezigheid bij het voederen en haar hulp op het bureel… ze was er altijd. Tjonge, wat missen we Shuki!

Het lijkt allemaal erg oneerlijk, onwezenlijk maar we hebben ons erbij neer te leggen en kunnen alleen maar blij zijn om de tijd dat we haar mochten kennen en verzorgen. Vaak hebben we met gekruiste vingers gezeten voor Shuki; dit keer mocht het niet baten. Niettegenstaande we haar slechts een jaar en negen maanden bij ons hadden, toch heeft ze enorm genoten. ze was dankbaar en dat toonde ze ons dagelijks. Het enige wat we nu nog voor Shuki kunnen doen, is haar groeten als de avond valt: weer een stralende ster erbij.

======================================

Update 26/06/2018:

Shuki werd vandaag gesteriliseerd. We hadden het nog wat uitgesteld omdat we wilden bekijken hoe de prolaps verder zou evolueren. Bovendien was ze eind vorig jaar zo vaak onder narcose geweest. Nu was er echter geen wachten maar bij want Shuki werd voor het eerst krols en bracht de katers op verkeerde gedachten. Die mogen dan wel gecastreerd zijn, sommigen blijven toch gevoelig voor de avances van zo’n mooie juffrouw als Shuki.

Ze is alweer helemaal gerecupereerd en hoefde het diner dus niet te missen. Ze heeft al andere watertjes doorvaren!

=============================================

Update 05/11/2017:

Ondertussen zijn we een dikke maand verder na de laatste ingreep die Shuki in Nederland onderging in de hoop dat we haar verder “poepleed” zouden kunnen besparen. Verkregen we het beoogde of beter “gehoopte” resultaat? Neen maar ondertussen zijn we toch opgelucht met het resultaat.

Zodra de draad van de operatie verwijderd werd, kwam de darm terug te voorschijn. De prolaps verscheen terug en de angst zat er weer dik in dat Shuki de darm er opnieuw verder zou uitpersen wat zou betekenen dat ze dit keer voor een veel zwaardere ingreep zou staan waarvoor we haar zo graag hadden bespaard.

Elke dag hielden we haar poep angstvallig in de gaten maar gelukkig volgden geen grote problemen. Shuki was opnieuw haar vrolijke en actieve zelf. Haar ontlasting schommelt nog wel geregeld van vast tot lopend maar de extreme harde ontlasting is gelukkig verdwenen. Dat was immers één van de oorzaken van het uitpersen van de darm.

We beseffen dat de situatie nog altijd snel kan keren, maar voorlopig is er alleszins geen reden tot wanhopen en gaan we haar zeker geen verdoving of ingreep meer laten ondergaan. Shuki is zodanig actief dat ik amper deze tekst kan typen. Tegenwoordig is ze mijn vast bureauhulp en elke bewegende vinger is speelgoed voor de dappere lieverd. Een vlegel die denkt zich alles te kunnen permitteren en dan heeft ze nog gelijk ook!

===============================

update 25/09/2017:

we hebben deels goed nieuws te melden over onze dappere juffrouw Shuki.

We zijn het weekend niet doorgeraakt zonder hulp van de dierenarts want gisterenavond stond haar poepje weer gespannen doordat de ontlasting er niet door geraakte. Omdat ze nu toch weer onder narcose moest, besloten we ineens om de draad te laten verwijderen. Al gauw bleek dat de operatie half gelukt was. Onderaan was dankzij de draad mooi gehecht maar bovenaan was deze gescheurd. De foto toont je haar poep na de verwijdering van de beursdraad. er hing net een droog blaadje aan haar poep, meer was dat niet hoor.

Het is nu even afwachten of ze de darm al dan niet terug zal uitduwen. We paniekeren alleszins niet want Shuki is vrolijk en het ziet er zeker niet zo slecht uit als vorige keer. We hopen dat een volgende ingreep onnodig zal zijn! word vervolgd…

================================

Update 23/09/2017:

Vanmorgen zette Shuki haar dag opnieuw vrolijk in door op bed met onze voeten te komen spelen -letterlijk dit keer! We staan versteld van haar optimisme. Zowel gisteren als eergisteren waren we genoodzaakt om naar de dierenarts te rijden nadat we tevergeefs getracht hadden om met glijmiddel de stoelgang te doen afkomen. Het gaatje is te smal en nu de opening niet langer voor infecties zorgt, is de diarree natuurlijk weg. Ze krijgt allerlei hulpmiddeltjes onder haar eten om de ontlasting vloeiend te houden maar het is niet volledig afdoend. Enige oplossing was haar onder narcose te brengen om het glijmiddel werkelijk dieper in te spuiten en zo de ontlasting uit te masseren. Helaas moest ze dus zowel gisteren als eergisteren telkens terug onder narcose. Er was echter geen weg naast want de druk op haar anus deed pijn; we zagen haar speellust verdwijnen.

Vanmorgen gaat alles nog goed en nu is het weer opletten dat we telkens haar poepje afspoelen zodra er wat doorkomt zodat de boel blijft lopen… Smakelijk ontbijt!

We tellen af naar maandag want dan mag de draad er eindelijk uit. Toen ik gisteren aan de dierenarts vroeg om wat uur we maandag konden afspreken, zei ze met een wat groenige lach… ik verwacht je zondag toch nog terug. Vandaag, zaterdag, moeten we door geraken want we kunnen uitzonderlijk niet bij onze dierenarts terecht en dit laten we echt niet graag over aan eender welke dierenarts van wacht.

Er worden in tussentijd vlijtig staartjes gemaakt om jouw gift aan Shuki te belonen! https://youtu.be/lC02KAN_Cy4

================================

Update 17/09/2017:

Vanmorgen reden we met Shuki naar de dierenkliniek in Vucht en wat zijn we blij dat we deze stap voor de lieve kleine meid gezet hebben! We werden er onthaald door lieve dierenartsen met kennis van zaken en zeker ook empathie voor de dieren. Ze waren direct verliefd op onze lieve Shuki!

Na overleg en onderzoek, kozen ze er toch voor om opnieuw een beursnaad te plaatsen. Ze hebben het weliswaar twee maal moeten doen terwijl we op verlossend nieuws zaten te wachten omdat bij de eerste

poging de draad te los zat en ze bij het ontwaken de darm direct terug uit duwde maar nu zit alles strak vast. Het is nu weer zaak om het goed op te volgen zodat de ontlasting lopend blijft maar dan ook weer niet te lopend zodat haar poepje eindelijk wat rust krijgt.

Binnen een weekje mag de draad verwijderd worden als alles volgens plan verloopt en dan maar duimen dat ze levenslangs geholpen is!

Even was de dappere juffrouw van de kaart maar naarmate het voedertijd werd, leek ze terug levendiger te worden. Ze miste dan ook niets van haar gewoontes: lekker eten, koekjes én vervolgens spelen maar! Het bandje moest weer even om haar nekje maar ook dat lijkt haar niet te deren. Ze is onvoorstelbaar!

Ondertussen werd een actie voor Shuki opgestart door bezorgde vrijwilligers. Zij verkopen handmade “staart-sleutelhangers” ten voordele van deze geliefde juffrouw: https://youtu.be/lC02KAN_Cy4

=====================================

Update 16/09/2017:

Na de laatste berichten die we op de website plaatsten over Shuki zijn er helaas nog andere problemen ontstaan. De lieverd kreeg plots erg veel last van diarree die niet te stoppen was en kort daarna volgde ook blaasontsteking die eveneens niet reageerde op de medicatie zoals verwacht.

Het feit dat het poepje constant open staat, zorgt ervoor dat infecties kunnen woekeren met dergelijke gevolgen vandien. Er moet dus dringend iets gebeuren voor Shuki.

Na intens zoeken, bespreken en overwegen kozen we ervoor om maandag naar een gespecialiseerde kliniek te gaan in Nederland. Daar zal ze onderzocht en bekeken worden waarna we een eventueel voorstel hopen te krijgen dat haar probleem kan oplossen.

Eén ding staat vast: ze blijft er zelf ten volle de moed in houden en geniet alle dagen met volle teugen.

Maandag hopelijk goed nieuws voor dit dappere poesje!

=======================================

Update 18/08:

Helaas geen positief bericht over Shuki. Vanmorgen werd ze naar Boechout gereden met de bedoeling dat ze na onderzoek een definitieve ingreep zou ondergaan dat haar van het poep-darmprobleem zou afhelpen. We kregen echter rond 11 uur telefoon van de chirurg die de spijtige boodschap bracht dat hij niets kon doen voor Shuki. De sukkel blijkt ten gevolge van het accident dat ze heeft voorgehad voor ze hier toekwam, geen sluitspier meer. Dat zou tevens de reden zijn dat de beursnaad niet hield. De dierenarts was wel verbaasd dat ze desondanks haar ontlasting gecontroleerd doet. Gelukkig maar!

Kortom: Shuki zal onder toezicht moeten blijven staan waardoor ze een vaste bewoner wordt van Het dierenthuisje. Hopelijk blijft de darm verder goed ter plaatse en kan Shuki haar onbezorgde, vrolijke leventje verder zetten.

======================================

Update 15/08:

Vorige week donderdag reden we in spoed met Shuki terug naar de dierenarts omdat de beursnaad geen stand had gehouden. Toen leek het er even op dat de drie dagen voldoende waren geweest om het probleem op te lossen. Amper twee dagen later echter waren we terug naar af. Net zoals in het begin steekt het darmpje een stukje buiten.

We vergeleken even de mening van enkele dierenartsen hierover en gingen ook te rade bij de praktijk van Bart Verdonck te Boechout waar we al meerdere malen geholpen werden met “hopeloze gevalletjes”…

Op basis van de foto die we doorzonden wordt ons aangeraden om het uitstekende stukje darm te verwijderen maar natuurlijk moet dat ter plaatse bekeken worden. Vrijdag a.s., 18 augustus wordt Shuki in Boechout verwacht ten laatste om 9u30. Ze zal dan onderzocht worden en op basis van hun bevindingen zal die dag al dan niet het nodige gedaan worden.

We zoeken nu een grote dierenvriend die deze lieverd naar deze afspraak wil brengen: nu vrijdag 18/8 dus vóór 9u30. Wie kan Shuki hierbij helpen?!

=====================================

Update 10/08: De dag begon niet goed! Shuki probeerde kaka te doen en dat lukte niet. En dat ondanks alle pogingen om haar stoelgang lopend te maken. Het was duidelijk dat dit pijn deed dus namen we direct contact op met de dierenarts. Even later lieten we haar er weer achter want ze moest terug onder narcose. De draad zat niet meer op zijn plek dus het was afwachten wat er al dan niet geraakt was.

Enkele uurtjes later mochten we haar terug ophalen : de draad was verwijderd maar gelukkig zat de darm nog op zijn plek. De operatie was drie dagen geleden gebeurd en normaal moet de draad een viertal dagen blijven zitten. Duimen dus weer dat het al voldoende is want een tweede keer lukt dit niet.

Even was Shuki van de kaart maar ondertussen speelt ze er weer op los. Als dat geen dappere juffrouw is!? Hopelijk gaat er nu niets meer mis voor deze lieverd!

=========================================

09/08: Shuki is terug thuis sinds gisterenmiddag, dinsdag 8/8. Ze moest wel een kraagje aan maar gelukkig konden we een opblaasbandje bemachtigen zodat het toch wat comfortabeler voor haar is. Van het kapje had ze veel angst en durfde ze amper te bewegen. Kijk zelf maar hoe goed ze het stelt! https://youtu.be/ER4d0gBeHLM

Het komt er nu op aan om haar stoelgang lopend te houden zodat de wonde kan genezen.

Vandaag kwam de dierenarts op controle en alles is voorlopig naar wens. Hopelijk vanaf nu alleen nog maar goed nieuws over Shuki!

================================

Update 07/08/2017:

Shuki was springlevend maar er bleef een probleem met haar poepje. De grote open wonde waar ze mee toekwam op 25 juni was mooi dicht gegroeid maar een gevolg was wel een stukje darm dat naar uitstak. Het was minuscuul maar de dierenarts voorspelde al dat het mogelijk naar later toe een probleem kon worden. Het risico bestond er immers in dat ze haar darm verder zou uitpersen.

Eerst moesten we trachten met zalf het in te masseren in de hoop dat het zich terug zou settelen. Daar zagen we na een week geen resultaat van en dus besloten we om deze week eens bij zoveel mogelijk dierenartsen waarmee we vaker samenwerken te informeren wat we best konden laten doen en wie met dit soort operaties het meest vertrouwd is.

Helaas kregen we daar de tijd niet meer voor want gisteren avond omstreeks 9 uur zagen we dat Shuki plots erg bloedde en dat de darm er verder was uitgekomen. We hebben haar dadelijk naar de dierenarts gebracht die haar de eerste zorgen toediende en vanmorgen wordt ze geopereerd. De nazorgen zullen naar verluid niet eenvoudig zijn wij wachten met een bang hartje af.

Hopelijk is Shuki straks weer Thuis…