Sandie zet ons voor een erg zware beslissing

Zaterdagochtend, 16 juli, kregen we een oproep van een dame die een kitten op haar oprit had kunnen pakken dat iets aan haar pootje bleek te hebben.  Het kitten was al eerder gespot met mama en een nestgenootje maar nu zat ze daar helemaal alleen.  Het beestje kwam bij ons even later toe en was angstig maar liet zich verzorgen. Al gauw bleek dat er inderdaad iets mis was met de achterhand maar ook met haar ademhaling. Natuurlijk kon het ook wat stress gerelateerd zijn dus besloten we haar even rustig te laten bekomen.

Eerst wilde Sandie, zoals we haar gedoopt hadden, niet eten maar mits wat hulp begon ze eraan.  Op zondag was haar eetlust al stukken beter. Nu was duidelijk dat de zware ademhaling niet door stress kwam.

Vandaag, maandag, mochten we Sandie binnen brengen bij de dierenarts voor onderzoeken. Dankzij verschillende röntgenfoto’s bleek dat deze lieverd een slag moet gekregen hebben. Van wat zullen we nooit te weten komen maar het resultaat is een hernia diafragmatica én verschillende bekkenbreuken. De breuken zijn van onderliggend belang maar de scheur in het diafragma is zeer ernstig te nemen. Het staat vast dat ze niet verder kan leven zonder chirurgische ingreep waarbij het diafragma als het ware terug gehecht wordt. Het probleem is dat dit sowieso een zware ingreep is en al zeker bij een acht weken oud kitten.

Anderzijds is Sandie veel te goed en te levenslustig om zomaar te beslissen om haar hierom te laten inslapen. Het is een erg zwaar dilemma. Na heel wat telefoontjes hebben we enkel te Hasselt een chirurg gevonden die de ingreep wil uitvoeren. Uiteraard bevestigt ook hij dat het niet evident is bij zo’n jong poesje maar hij wil het een kans geven. Zekerheid hebben we sowieso natuurlijk niet maar als we niets doen weten we wel zeker dat we haar moeten laten inslapen want met dit probleem kan ze niet verder leven.

Het kostenplaatje raamt de chirurg op 1500€.  Naast het feit dat dit een heel grote uitgave is met de kans op mislukken, is vooral de herstelperiode voor ons een zware dobber. Gezien het late uur waarop we pas te weten kwamen dat er een optie was voor de ingreep te Hasselt hebben we daar nog niet voldoende informatie over. We hebben nu met veel overweging besloten om morgen terug contact te nemen met de vraag hoe lang de recuperatie kan/zal duren. Sandie zal immers na de operatie een tijdje kunstmatig beademd moeten worden.

We staan voor een erg zware beslissing en hopen dat, als we ervoor kiezen om haar de kans te geven, we op jullie financiële steun kunnen rekenen

20220718 085141 1235319534211462 – YouT