Zijn VRIJWILLIGERS echt een uitstervend ras?

We mogen hopen van niet! Zonder gedreven vrijwilligers zijn initiatieven als Het dierenthuisje ten dode opgeschreven. Na negentien jaar stellen we vast dat het nog nooit zo triest is geweest met de gewillige inzet van mensen om iets te doen zonder dat er geld tegenover staat. Het feit dat het in alle sectoren voelbaar is, is een magere troost want het resultaat is dat we ernstige maatregelen zullen moeten nemen als er niet snel verandering komt.

Het dierenthuisje is te groot geworden qua aantal bewonertjes en dus ook wat betreft het werk zodat we nood hebben aan een gedreven team van vrijwilligers die zich belangeloos willen inzetten voor kansarme dieren.

Sowieso kunnen we er niet onderuit dat we een bedrag moeten uittrekken om te ondersteunen met betaalde werkkracht maar dat dient zo beperkt mogelijk te blijven zodat de dieren hun optimale verzorging kunnen blijven behouden. Dat is de belofte aan onszelf, de dieren en de mensen die Het dierenthuisje steunen. Elke euro zal steeds optimaal benut worden in het voordeel van de dieren. Als die euro uitgaat naar een betaalde kracht dan zal deze zeker ook een aardige meerwaarde dienen te zijn voor de dieren. Alleen dan is het verantwoord om iemand te betalen voor de inzet.  Wie ernstig gedreven is om zich te engageren voor een tewerkstelling bij Het dierenthuisje, nodigen we graag uit om deze vacature te bekijken.

Onlangs lanceerden we echter ook een oproep voor hulp met de ochtend- en/of avondronde waarvoor we een eventuele vergoeding voorstelden.  We stonden versteld dat zelfs zestienjarigen zich gemeld hebben om dit te doen tegen betaling. Uiteraard is het niet verantwoord dat Het dierenthuisje zo’n jonge mensen die nog niet zelfstandig kunnen werken, betaalt. Waar is de tijd dat wij als tieners maar al te blij waren dat we deel mochten uitmaken van een vrijwilligersgroep waar we kennis en ervaring konden opdoen? Meer nog: we zagen het als een eer en hielden er een supergoed gevoel aan over!

Tja, ver vervlogen tijden? Ouderwets? Wij geloven het niet. Meer nog: wij willen én durven het niet te geloven want dan staan we effectief voor het voldongen feit dat Het dierenthuisje haar werkzaamheden zal moeten beperken als we overeind willen blijven en dat is het laatste wat we voor ogen hadden na negentien jaar.

Daarom nog eens een poging om dierenvrienden te activeren om zichzelf vrijwillig in te zetten in het voordeel van dieren. Je krijgt er zoveel voor terug!

Wie zoeken we?

-dierenvrienden in hart en ziel

-sociaal geëngageerd, meevoelend en energiek om dieren te helpen

-ook bereid zijn om ontlasting, braaksel,… van dieren op te kuisen; we werken samen als team en niet met “knechten”

-minimum 16 jaar zijn (is minimum leeftijd ook als mama of papa erbij zijn)

Wanneer is er hulp nodig?

Helaas momenteel over gans de week gespreid maar de grootste tekorten situeren zich momenteel op:

-Ochtendrondes (voederen, medicatie, eerste opkuis hoofdruimtes) tussen ca 6u30-7u en 11u

-Avondronde (voederen, medicatie, laatste sluitronde – taken nog opsplitsbaar) tussen ca 17-18u en 21u30

-Hulp overdag (vooral onderhoud van de dierenverblijven en/of het terrein) uren vrij te kiezen tussen 7u en 18u

Vooral dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag zijn problematisch momenteel maar doordat enkele vrijwilligers flexibel willen zijn qua dagen en uren is alles in overleg mogelijk.

-Hulp specifiek voor de hoevedieren: enerzijds helpen bij voederen in ochtend en/of avond – tijden afhankelijk van seizoen en bespreekbaar. Anderzijds helpen bij het onderhoud van de verblijven wat eender welke dag mogelijk is.

Wat mag je verwachten?

-Je helpt een hele grote groep kansarme dieren, werkend in een groene en rustige omgeving.

-Het dierenthuisje stelt alles in het werk voor optimaal leefcomfort van de bewonertjes. Geen trieste blikken van ongelukkige dieren in kooien!

-Momenteel mogen we dan geen heel groot team hebben aan vrijwilligers maar wie helpt is wel gedreven; Je wordt daarmee lid van een groep dierenvrienden die een uniek concept meedragen in het voordeel van honderden kansarme dieren.

-Begeleiding door iemand die kennis van zaken heeft om je wegwijs te maken en op te leren. Zo zal je gauw je weg vinden en zelfstandig kunnen werken.

-Eventuele vergoeding van transportkosten indien je dit wenst. Dit kunnen we echter wel pas toekennen zodra we weten dat je effectief een meerwaarde bent voor de dieren. Het spreekt voor zich dat je vanaf de eerste keer helpen nog niet weet dat je het effectief zal blijven doen.

-Heel veel is mogelijk en bespreekbaar. Ook al kan je bijvoorbeeld maar één keer per maand helpen of heb je een wisselend programma. Communicatie vinden we dan ook super belangrijk! We zijn ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte taak bij ons te vinden is.

Word jij lid van het uitstervend ras?

Mail dan aub naar: info@hetdierenthuisje.be en vermeld zeker jouw telefoonnummer. Heb je interesse in een bepaalde taak/dag… vermeld dit dan aub ook alvast even.

We houden de vingers en pootjes gekruist!