Furaha, Finne & Floesh

 

Update 15/10/2018:

Nu Ozy aan de beterende hand is, is er weer een ongelukje gebeurd bij de hoevedieren. Moederschaap Floesh is in haar oog gepikt door een kip.

Haar lam beleeft er altijd veel plezier aan om achter de kippen aan te jagen en deze keer was er een kip bij die er niet van gediend was en achter het lam aangegaan is. Moeder is waarschijnlijk tussen beide gekomen waardoor ze deze verwonding
heeft opgelopen.
Haar oog wordt op dit moment gezalfd om ontstekingen te voorkomen, maar ze zal waarschijnlijk blind blijven en het lam heeft er niks van geleerd, want het rent en springt nog even graag achter de kippen aan. Het is dus te hopen dat het bij dit ene incident
blijft.

==============================================

Update 04/10/2018:

Het lammetje groeit als kool en krijgt apenstreken of beter geitenstreken… Ze staan dan ook niet ver van mekaar vandaan. Bij gebrek aan een leeftijdgenootje mag mama en haar zussen het ontgelden, maar dat lijken ze gewend te zijn. Tijdens de voederrondes jaagt het graag achter de kippen en de hanen aan, waarbij het grappige geitensprongen maakt. Als een kip zich dan omdraait en het lammetje terug plaagt, begrijpt het het niet zo goed en gaat om z ‘ n moeder lopen mekkeren. Al bij al is het een vrolijk en energiek lammetje !

===============================

Update 26/09:  Zaterdag 22 september stond mama Floesh heel fier naast haar pasgeboren lammetje.  Het was een zeer aandoenlijk zicht en laat hier niemand onberoerd. Zo perfect, zo schattig, zo speels…

Het trio heeft dus nog bij een ram gestaan. Die was al “weg”, aldus de eigenaar, maar hoe lang wisten we niet. Ziehier het antwoord: niet lang genoeg!  Hoewel we liever afgedankte volwassen dieren een kans geven, kunnen ook wij hier niet onbewogen bij blijven.

Het is nu maar de vraag of de andere twee ook drachtig zijn. Vooral voor Furaha zou dat wel een probleem kunnen zijn gezien zij al erg zwak was sinds haar laatste dracht. Alle dagen kunnen we een verrassing verwachten…

================================================

20/09/2018:

Dank aan iedereen die meedacht over namen voor deze schapen van schaapjes. We kregen heel wat inzendingen en moesten dan ook even tijd vinden om ons erover te buigen. Door de drukte hier heeft dat even op zich laten wachten maar nu ze meer en meer toenadering beginnen te zoeken en ons beginnen toe te blaten, moeten wij hen ook met hun naam aanspreken, toch!?

Voor de lichtste die er het ergst aan toe was, kozen we de naam “Furaha” wat Swahili is voor geluk. De bangste donkerbruine noemen we “Finne” en de andere donkere heet voortaan “Floesh”

Dit weekend gaan we een afdak voor hen opzetten want voorlopig gaan ze niet de stal in. Dan hebben ze toch alleszins alvast beschutting tegen regen en wind. Wie wil helpen, is welkom!

==================================================

Deze week kwamen drie schaapjes toe. Ze werden gratis aangeboden op tweedehands en dankzij een vrijwilligster die het opmerkte hebben we ze voor de slacht kunnen behoeden.

De sukkeltjes, alle drie meisjes, zijn een tiental jaar oud en hebben deze zomer nog gebaard en dat zie je eraan. Vooral het lichtste van de drie staat erg wankel op de pootjes. Ze zijn bang wat maakt dat we ze niet kunnen benaderen. Dat zie je wel aan de foto’s; die moeten we nog vanop verdere afstand nemen. Gelukkig eten ze wel goed en lijken ze erg blij met hun weide.

De eigenaar scheerde ze zelf… althans knippen. Dat is te zien want hun vacht ziet er erbarmelijk uit en de dierenarts bevestigde al dat ze geen gezonde wol hebben doordat ze vermoedelijk jaren niet deftig geschoren zijn.

Hoe ze er ook zien, ze hebben hun plaatsje hier goed gevonden en mogen hun dagen hier slijten zonder vervelende dekram. De arme dutskes hebben nooit namen gekregen en daar gaan wij spoedig verandering in brengen. Echter door de enorme toeloop van dieren hebben wij even een black out wat namen kiezen betreft. Wie kan ons hierbij helpen?

En natuurlijk zouden we schape-trots zijn als ze ook nog meters of peters zouden mogen krijgen.

Alle reacties welkom op info@hetdierenthuisje.be