Smokey

06/02/2022:  Prachtig nieuws voor Smokey! Zo’n kleine twee jaar na zijn intrede bij het dierenthuisje kreeg hij een warme thuis voor zichzelf samen met twee van zijn soortgenootjes uit Het dierenthuisje, Caramel en Cybo. Drie lieverds die ons verlieten om een grote sprong vooruit te maken!

==========================================================

Nieuws 13/05/2020: twee dagen na de amputatie van zijn achterpoot springt Smokey al vrolijk rond. het is nu wel zeker dat hij opgelucht is niettegenstaande hij het moet doen met slechts één achterpoot én zonder staart! kijk zelf maar… zijn eetlust is optimaal enne… ja hoor, hij kreeg een tweede potje!

Update 11/05/2020:

Vanmorgen brachten we Smokey naar de orthopedisch chirurg voor de amputatie van de achterpoot die hem ondertussen al zeker drie weken leed berokkende.  Gisterenavond waren we daar wel heel zeker van want na een ganse week dagelijkse pijnstiller moesten we vanaf gisterenavond die hulp staken en dat was vanmorgen direct merkbaar. Smokey wist uiteraard niet wat hem te wachten stond dus met enige tegenzin ging hij de transportmand in. Reeds kort na de middag mochten we hem terug gaan ophalen. We kregen een duidelijke uitleg over de nazorgen en werden verwittigd dat hij vermoedelijk in het begin evenwichtsproblemen zou hebben.

Eens Thuis gekomen, zetten we hem op een warme plaats maar nog wel in de transportmand zodat hij zeker goed wakker zou zijn alvorens hem te laten rondstappen. Op zeker ogenblik gaf hij zelf het teken dat het tijd was door zachtjes te mauwen als we in zijn buurt kwamen. Het was tijd om Smokey terug in zijn unit te zetten, waar hij inmiddels een week had vertoefd om wat te bekomen. Quasi direct verliet hij de draagmand en ocharme,… hij liep recht op de kattenbak af om pipi te gaan doen. Wat een flinkerd!!!

Even was het evenwicht zoeken maar al gauw trippelde hij vrij vlot rond. Als een trotse ouder moedigde ik hem aan. Dit is zonder twijfel een hele verademing voor deze lieverd en ook wel voor ons, zijn verzorgers. Eindelijk sleept die vervelende en vooral pijnlijke poot niet meer achterna waar hij niet op durfde te liggen en wij waren bang om hem aan te raken. Dat is allemaal verleden tijd!

Nu is het een kwestie van recupereren en aanpassen zodat hij goed zijn evenwicht kan bewaren op drie pootjes maar dat lukte nu al aardig bij de eerste passen. Uiteraard krijgt hij pijnstilling en wordt hij opgevolgd door de dierenarts. Wat zijn we trots op deze flinke jongen!

Dank aan iedereen die reeds een bijdrage stortte voor zijn verlossende operatie! Smokey heeft momenteel één meter gekregen maar het staat buiten kijf dat hij nog steun kan gebruiken dus wie deze knappe jongen mee wil steunen, is héél welkom een gift te storten of zelfs zijn meter of peter te worden.

Hier enkele foto’s. De videobeelden van zijn eerste stapjes kan je zien op onze Facebookpagina en Instagram

========================================================

Update 10/05/2020:

Vandaag is Smokey 8 dagen bij ons. De wonde en ontsteking in de knie ziet er beter uit wat maakt dat hij morgen geopereerd zal worden.  Morgen brengen we hem om 10u binnen bij de orthopedisch chirurg die zijn pootje zal amputeren. Het zal voor deze lieverd een hele opluchting zijn want dan kan hij eindelijk pijnvrij bewegen.

Samen duimen we voor deze lieverd dat de operatie naar wens mag verlopen. Morgen meer nieuws!

=====================================================

Update 05/05/2020:

Na overleg met twee orthopedische chirurgen is besloten om de gekwetste poot te amputeren. De kans op slagen van een operatie met prothese  is zeer klein en de herstelperiode zou enorm zwaar worden. De beste manier om Smokey te helpen is aldus de poot te amputeren tot aan de heup. Momenteel kan dit echter nog niet omdat eerst de ontsteking zo goed mogelijk onder controle moet zijn. Zodra Smokey een week antibiotica heeft gekregen, wordt zijn toestand terug geëvalueerd en zal de afspraak gemaakt worden. Vermoedelijk wordt dat iets voor volgende week.

Helaas zijn we er ook achter gekomen door ontleding van het bloed dat deze lieverd FIV positief is bevonden. Gelukkig is het niet uitgebroken wat we hopelijk ook zo kunnen houden. Hoe dan ook, deze lieve knuffelaar verdient de beste zorgen en daarmee proberen we hem nu te omringen. Hij geniet van al het lekkers dat we hem voorschotelen en van de knuffelsessies.

We kregen alvast een prijsindicatie van de ingreep. Die zou, zonder nazorgen en hopelijk zonder complicaties, zo’n 500€ bedragen. De eerste onderzoeken, RX, castratie, chippen en medicatie bedragen 198€. Wie Smokey wil steunen, kan zijn meter of peter worden of een éénmalige gift voor hem storten op rek.nr. BE78 6528 1125 0286

Hij zal alle hulp kunnen gebruiken in deze bizarre tijden die helaas ook onze opvang financieel treft.

===================================================

Dankzij de bezorgdheid van de dame die deze ongecastreerde kater al enige tijd in haar tuin eten gaf, is Smokey hier terecht gekomen én dat is echt wel zijn geluk!  Ze had gemerkt dat hij op drie poten pikkelde en dat zijn toestand steeds erger werd. Eerder was hij ook al met een verlamde staart opgedoken die gewoonweg afgestorven was.

We leenden een vangbak en een grote bench uit in de hoop dat het haar zou lukken om hem te pakken te krijgen want ze had stilaan zijn vertrouwen kunnen winnen. Na twee pogingen lukte het met de bench. Het was zaterdagavond en de verzorgster reed dadelijk met hem naar een dierenarts in de buurt die van wacht was. Daar werd hij onder narcose gebracht waarna haar gemeld werd dat ze eerst de kat zouden testen op aids en leucose want als hij positief was op één van beiden dan zou ze hem inslapen. De dame wist niet wat ze hoorde en belde ons in paniek op. Een uurtje later kwam Smokey toe.

Omdat hij reeds wakker werd, besloten we in samenspraak met onze dierenarts om hem een nacht te laten bekomen alvorens hem terug onder narcose te brengen voor het nemen van de RX wat uiteraard de eerste stap was om te bekijken hoe we Smokey zouden kunnen helpen. Dankzij pijnstilling begon hij snel te eten en had hij een rustige nacht. Vandaag werden dan om 14u de platen genomen en nu hij onder narcose was, werd duidelijk dat het probleem ter hoogte van de knie zit. Gans de knie is gezwollen en ziet blauw van de inwendige bloedingen. Bovendien was er een aanzienlijke open wonde met een zware ontsteking.  De ligamenten zijn volledig kapot dus van hechting is geen sprake meer.

Om geen overhaaste beslissingen te nemen, zal het verslag met de RX voorgelegd worden aan een orthopedisch chirurg waarna we zullen weten wat de beste ingreep wordt om Smokey te helpen. Sowieso moet de zwelling en infectie op de knie eerst wat milder zijn dus krijgt hij hiervoor nu volop medicatie en natuurlijk pijnstillers om het hem zo comfortabel mogelijk te maken.

Het is ongelooflijk hoe rustig hij zich hier gedraagt. Hij lijkt er gerust in te zijn dat hij in goede handen is. Alleen de pijnstillers al moeten een enorme verlichting brengen want dat deze jongen al heeft afgezien is héél zeker.

Morgen zullen we hopelijk meer weten over wat we best verder voor hem kunnen doen.