Groeien als kool…

Ondertussen zijn de baby egeltjes een week oud en ze zijn al flink gegroeid! Ook mama stelt het prima in haar privéhuisje. Dankzij de camera kunnen we haar opvolgen en heel af en toe gaan we stiekem even kijken om zeker te zijn dat ook haar kleintjes het goed stellen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Het dierenthuisje, verrast met egelbaby’s

We krijgen geregeld bezoek van egels die komen smullen van het kattenvoer dat in voedercontainers verspreid staat op het terrein. We hebben zelfs enkele vaste bewoners die in de kleine buitenhuisjes overnachten. Onlangs hebben we een zieke egel weggebracht naar het VOC van Herenthout.

Dit kwam echter als een totale verrassing: op woensdag 8 juni ontdekten we in het huisje dat op het terras aan huis staat een mamaegel met 4 kleintjes.  De hokjes worden dagelijks gepoetst dus waren we er zeker van dat ze nog maar pas geboren konden zijn. In dat huisje was ook nooit eerder een egel opgemerkt want de meeste houden zich verder van ons af en vertoeven in de huisjes die gelegen zijn in het achterste stuk van het terrein. Het terras is immers een plek waar constant passage is dus niet direct de rustigste plek maar toegegeven, wel de plek waar geen andere egel zich waagt.

Mama zal dus gedacht hebben dat ze er goed aan deed om zich te distantiëren van haar soortgenoten maar wij vonden het toch wat geriskeerd om haar daar met haar kroost te laten. De poezen zullen mama zeker niets doen maar de kleintjes zien ze al gauw als muisjes en dus vreesden we voor hun leven.

Met huisje en al verhuisde ze, zo rustig en onopgemerkt mogelijk, naar de sluis aan de inkom waar we haar voorzagen van voedercontainer en water.  We houden het nu zo stil mogelijk en haar huisje blijft angstvallig dicht. ’s Avonds rond 10u30-11u gaat mama op stap.  Het eerste wat ze doet als ze uit het huisje komt is drinken waarna ze wat kattenbrokjes eet en vervolgens onder de poort van de inkom naar buiten gaat waar ze zich vermoedelijk tegoed doet aan slakken etc. Volgens de nachtcamera komt ze dan een dik uur later terug waarna ze gedurende de nacht nog een tweetal keer zich tegoed komt doen aan het eten en drinken. Tegen de ochtend is alles muisstil en ligt ze rustig bij haar kleintjes. We schrokken wel even toen we hen ontdekten.  Kittens alom maar baby egeltjes zijn nu niet direct de bewonertjes die we gewend zijn. Het was alleszins zeer aandoenlijk en natuurlijk zijn we zeer bezorgd om mama en het prille leven. Vanop veilige afstand en met behulp van de nachtcamera volgen we hen op de voet.

$CoMmEntZ=