Kutchi

Update 03/05/2016  We kregen dit heugelijk bericht van de nieuwe baasjes van Kutchi over het verloop van haar eerste nacht bij hen.

Hoi!

Kutchi heeft een goede nacht achter de rug. Het was even wennen voor haar aangezien wij boven slapen en onze trap in de woonkamer is en de hondjes beneden slapen, stond zij vanacht twee keer in de slaapkamer. We hebben haar weer naar beneden getilt en daar ging ze weer slapen.

Gisteren was een drukke dag voor haar en dat merkte we buiten bij het lopen al. De auto’s, fietsen en honden waren allemaal indrukken waar ze graag achteraan ging. Misschien door de stress en drukte heeft ze haar behoeftes niet kunnen doen. Gelukkig vanmorgen op het strand wel, ze vond het heerlijk maar kwam er al snel achter dat zand niet zo lekker is! Na een lange wandeling was ze wel lekker moe en heeft ze met Henk op de bank kunnen slapen.

Voor ons ook fijn dat het gedrag van Henk vandaag verdwenen is. Ik ben met stomheid geslagen. Ze hebben lekker gespeeld en zijn samen super lief! De rust kunnen ze ook in elkaar vinden en liggen al heerlijk tegen elkaar aan.

In haar brokken heeft ze nog niet heel veel trek en eet af en toe een paar tussen het spelen door. Hopen dat als de rust en de gewenning komt dit beter wordt.

Groetjes Romy en Jeffrey

En een dikke kus van Kutchi!

====================================

update 01/05/2016: De kogel is door de kerk! Kutchi is vandaag vrolijk vertrokken naar haar nieuwe thuis. Het was een erg moeilijke opdracht want we wilden dat alle wensen van deze lieverd ingehuldigd werden én dat bleek bij dit gezin zo te zijn. Een speelse en even actieve soortgenoot, een tuin, vrijheid én veel aandacht voor wandelingen en speeltijd.

Kutchi werd geplaatst met een tijdelijk opvangcontract dat binnen een veertiental dagen zal omgezet worden naar een adoptiecontract als we zeker zijn dat alles naar wens verloopt voor alle betrokken partijen. We zijn super blij voor haar maar ze wordt nu al erg gemist door al haar verzorgers.

==================================

We hebben de adoptie-aanvragen voor Kutchi inmiddels afgesloten vanwege de enorme hoeveelheid mails en telefoons die we voor haar kregen.

Momenteel maken we een selectie uit de vele reacties waarbij we enkel en alleen bekijken waar Kutchi zich het beste kan thuis voelen. Als alles goed verloopt zal ten laatste zondag besloten worden bij wie Kutchi gedurende haar verder leventje gelukkig zal zijn.

===================================== 

Kutchi is klaar voor adoptie. Ze heeft de operatie, die nodig was om te voorkomen dat ze vroeg of laat zou stikken door een tekort aan zuurstof, al lang achter de rug en heeft totaal geen ademnood meer. Integendeel! Deze lieve Mops is onvermoeibaar en zou liefst van al ganse dagen spelen en wandelen om dan -voor even- uitgeteld op schoot in slaap te vallen. hieronder lees je het relaas van haar aankomst tot heden.

We kennen Kutchi ondertussen door en door en willen de optimale match voor deze lieve maar springlevendige jonge Mops. Heb je interesse om haar te adopteren, bel ons dan op (0476/951998) of stuur een mail waarin je alvast jouw thuissituatie schetst.

======================================

18/02/2016

Gisteren werd Kutchi met succes geopereerd. De dag verliep heel hectisch door een erge terugval in Turners’ toestand maar gelukkig kwam dat ook uiteindelijk allemaal goed.

Wat Kutchi betreft kregen we een hele deskundige uitleg over het verloop van de ingreep en toen we haar dan uiteindelijk terug kregen, hadden we echt de indruk dat er niets gebeurd was. Ze was even blij en hyper kynetisch als voordien. In al haar hevigheid begon ze te bloeden aan haar neusje waar de draadjes zaten van de ingreep. 

Voor wie zich afvraagt wat er nu precies gebeurd is hier wat uitleg: enerzijds zijn de neusvleugels ingekort. Het probleem bij Mopsen en Bulldogachtigen is dat de neus als het ware een extra flapje heeft waardoor bij het ademen een vacuum ontstaat. Daardoor gaat het dier door de mond ademen waardoor de veel te nauwe keelopening ook vaccuum trekt met aldus vaak verstikking tot gevolg.

Dus naast het inkorten van de neusvleugels was het ook nodig om het zachte gehemelte te verwijden door een deel weefsel weg te halen. Dit wordt het “BOS” syndroom genoemd.

Wat heel duidelijk is, is dat het Kutchi alvast een hele opluchting biedt want sinds vanmorgen loopt ze nog sneller én is ze nog onuitputtelijker dan voordien. Het is een lust om haar bezig te zien.  De chirurg verteld eons dat deze ingreep meestal pas gevraagd wordt als er al problemen zijn wat het voor het dier én de specialist moeilijker en gevaarlijker maakt. Het is dus heel goed geweest dat we de problemen zijn voorgebleven en dat Kutchi het op zo’n jonge leeftijd al achter de rug heeft. Ze recupereert zo te zien heel snel. Er was pijnstilling voorzien voor een week maar we denken niet dat die zal nodig zijn…

Kutchi zal de eerste actie die we opzetten voor de ingrepen van zichzelf, Turner en Harry ook in eigen persoon bijwonen. Kijk hier voor meer info!

==================================================

15/02/2016

Vanmorgen werd in samenspraak met chirurg Bart Verdonck beslist om Kutchi woensdag aanstaande te opereren. Doordat ze met zekerheid door één neusvleugel geen lucht krijgt en de andere slechts in beperkte mate wisten we dat ze voor deze ingreep zou staan als we haar willen behoeden van verstikkingsgevaar bij inspanning of hitte. Gezien dit best op jonge leeftijd gebeurt, is de boodschap om het niet te lang meer uit te stellen gezien ze nu een half jaar is én ze er niet magerder op wordt. Mopsen zijn nu eenmaal voorbestemd om een geblokt figuur te krijgen wat op zich geen ramp is als de ademhaling normaal werkt.

Met lood in de schoenen maakten we de afspraak maar we deden het omdat we beseffen dat ze de operatie nu veel makkelijker zal doorgeraken dan wanneer ze ouder is en er al mogelijk zwaardere problemen optreden. Niet de ideale timing met de problemen van Turner en Biatch die veel zorgen baren maar we kunnen niet de ene laten wachten voor de andere.

===========================================

Update 20/12/2015: Op vrijdag 19 december werd Kutchi gesteriliseerd. Alles is prima verlopen en de extra pijnstilling die de dierenarts had voorgeschreven voor de dag erna was absoluut overbodig. Kutchi was direct weer de oude losbol die maar al te graag in de nek van Pitou springt. Eén enkele dag was het rustig en daar ging ze weer…

We informeren nu bij verschillende artsen voor de verdere ingreep aan haar neus en keel. Allereerst moeten we al te weten komen wanneer dit het best kan gebeuren maar voorlopig is daar geen haast bij.

Kutchi hoopt nog steeds op de liefde van een meter of peter… ze geeft er veel voor terug!

=====================================

Kutchi is een Mopshondje van Tsjechische afkomst die werd verkocht door een beruchte broodfokker aan nietsvermoedende mensen.

De kopers hadden net hun poes moeten afgeven en gezien de zoon allergisch bleek te zijn voor poezen, niet voor honden én het gemis van een viervoeter in huis besloten ze naar de handelaar te rijden. De mensen waren tegoedertrouw en hadden niet het minste vermoeden dat er zodanig met dieren gesold werd. Dat ze rechtstreeks in het hol van de leeuw liepen, hadden ze totaal niet in de gaten.

Er werd hen geen enkele vraag gesteld. Wel kregen ze dadelijk een super schattig Mopshondje in de armen geduwd die hen kwispelend en likkend overtuigde dat dit de ideale nieuwe huisgenoot zou worden.

Natuurlijk had de koper zelf eerst wat moeten lezen omtrent het houden en opvoeden van honden en dan hadden ze geweten dat een hond -en zeker een pup- in hun thuissituatie niet gepast was. In ieder geval was het kwaad geschied… een doodongelukkig gezin dat voor de erg zware taak stond om een jonge Mopspup een nieuwe thuis te bezorgen bij iemand die wél doordacht tewerk zou gaan. Wetende welke fout ze zelf gemaakt hadden en hoe snel mensen zich laten inpakken door zo’n klein aandoenlijk pupje waren ze als de dood dat het diertje weer eens verkeerd zou belanden.

Dat was inderdaad ook de reden waarom we haar opvingen. Wij weten immers maar al te goed hoe er vaak met zulke dieren gesold wordt. Om een voorbeeld te geven: niettegenstaande we haar nog niet eens op de website hadden geplaatst, kregen we al twee maal het verzoek om haar te mogen adopteren van toevallige bezoekers.

Het Mopshondje had geen enkel besef van wat er allemaal gebeurde; gelukkig maar! Toen de doodongelukkige koper vertrok keek ze hen niet eens na want ze vond al die vriendjes hier toch wel veel leuker en interessanter.

Ze was gedoopt Gucci wat we wijselijk veranderden in Kutchi. We lieten haar enkele dagen later door de dierenarts controleren want we hadden de vrees dat er wel het één en ander mis zou zijn en natuurlijk hadden we het bij het rechte eind…

Om te beginnen is Kutchi geen 19 weken zoals haar boekje aangeeft maar minstens een maand jonger wat te zien is aan het gebit. De reden waarom broodfokkers de dieren ouder maken, is de vaccinatiedatum. Ze kunnen immers te jonge dieren niet laten vaccineren en dus ook niet verkopen want ze moeten een aantal prikjes verplicht gekregen hebben. Kutchi’s geluk is geweest dat ze de vaccinaties die in haar boekje staan niet gekregen heeft want anders had ze het niet overleefd op haar jonge leeftijd. Dat is ook de reden waarom zovele dieren van dergelijke malafide kwekers sterven aan Parvo.

Dat wil dus zeggen dat de gegevens in het boekje vals zijn. Volgende controlepunt was haar neusje dat helaas erg ingedeukt is zoals dat een Mops “betaamd” volgens de “rasstandaard”. Alleen mag er natuurlijk geen neusgat dicht gegroeid zijn wat bij Kutchi wel het geval is.  Duw je haar ene neusvleugel dicht gaat haar mondje direct open want ze kan gewoonweg niet ademen door dat andere neusgaatje!

Heel belangrijk is dat we haar mager houden, dat ze een goed uithoudingsvermogen houdt (lees: grote longinhoud) en dat we haar tijdig laten steriliseren omwille van de ademhalingsproblemen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor deze lieve hartendief? Als we dit allemaal vertellen aan de enthousiastelingen die Kutchi zo direct willen meenemen, lijkt die stemming wat te luwen. Dit is anders wel een beestje waar je bij de broodfokker zo’n 700 euro neertelt hé… alle “verborgen” gebreken incluis.

Voorlopig houden we de toekomst van Kutchi zelf in handen tot we weten hoe ze evolueert. Alleszins zal ze -als ze daar klaar voor is- gesteriliseerd worden en dan gaan we kijken of we iets aan het neusprobleem moeten laten doen. Als we effectief moeten overgaan tot een operatie dan is dat geen kleinigheid gezien het niet enkel om de neus gaat maar om het ganse verhemelte dat verkeerd zit. Daar hopen we dus zeker niet op!

Met andere woorden: Kutchi wordt voorlopig niet geplaatst maar blijft in de familie van Het dierenthuisje onder het wakende oog van bompa Pitou. Die is maar al te blij met het jonge leven in huis. Kijk zelf maar naar het filmpje:https://youtu.be/AUYGY9_m8M4

Wie zichzelf geroepen voelt om meter of peter te worden over dit jonge leventje is zeer welkom! Kutchi zal je ongetwijfeld met open pootjes verwelkomen!