Legbatterij kippen

In totaal werden zo’n 1400 kippen via Het dierenthuisje herplaatst gedurende de periode van tien dagen. Dit is een heel mooi resultaat op zo’n korte tijdspanne. We willen graag iedereen nog eens hartelijk danken die geholpen heeft om deze dieren vanuit Tongeren te vervoeren naar de verschillende verdeelpunten alsook de adoptanten die één of meerdere dieren gelukkig maakten.

Enkele mensen zijn hun gevraagde kippen niet komen ophalen zodat er nog een dertigtal bij ons verblijven tot ze zich kunnen verbeteren.  Op de foto’s zie je ze alvast genieten van hun vrijheid…

==================================

Update 11/01/2013:

Vandaag werden dankzij de vrijwilligster die de kippenactie vorige week in gang zette maar liefst 1100 kippen gered. Het was alles behalve evident wetende dat ze gerekend had op een hondertal dieren. Na haar vraag aan ons om het te vermelden op de website en facebook pagina kwam er massaal reactie.

Er werd dan ook met man en macht gezocht naar transport want natuurlijk kon dat allemaal niet in één rit gebeuren. Maar liefst 10 vrijwilligers reden vanmorgen naar de fabriek inTongeren met bestelwagen, veewagen enz.

Toen gebeurde het ongehoopte… de eierboer geraakte de tel kwijt. Bij aankomst te Geel bleek dat er nog zo’n 300 kippen te weinig vervoerd waren. De bedeling te Geel liep vlot maar de mensen die de kippen in Sint Job zouden ophalen moesten wat meer geduld hebben want nu moest het transport gewijzigd worden. De kippen die bestemd waren om door te voeren naar Sint Job moesten overgeladen worden zodat de bestelwagen terug vrij was voor nog een rit naar Tongeren.

Rond 17 uur kon de laatste rit met en bestelwagen en personewagen richting Togeren dan eindelijk vertrekken. Rond deze tijd (18u) zullen de kippen in sint Job toekomen en verdeeld worden onder hun redders; althans een deel want de overige zullen dus pas laat vanavond toekomen. Morgen (zondag) wilde de boer geen ophaling meer dus bij deze avondrit zullen de laatste geredde kippen toekomen.  

We vrezen echter dat we geen extra dieren meer zullen kunnen vervoeren bovenop het reeds gereserveerde aantal. Spijtig want er kwamen nog steeds heel wat reacties toe. Hadden we wat meer tijd gehad om dit alles voor te bereiden hadden we mogelijk meer mensen bereid gevonden om te rijden voor de ophaling en hadden nog meer kippen gered kunnen worden.

Aan de andere kant zijn het dan toch zo’n 1300 gelukkige dieren die anders maandag in het slachthuis waren beland. Morgen zullen we concreet weten hoeveel dieren uiteindelijk gered werden dankzij de enorme inzet van Cindy en Bas die gans deze actie geleid hebben. Ze hebben de laatste nacht doorgewerkt om alles goed voor te bereiden. Het was hun proefstuk en dat was niet het simpelste om te starten…

Morgen volgt dus het finale verslag van de actie “red een kip”

========================================

Update 10/01/2013:

Morgenvroeg worden de geredde kippen aldus opgehaald in de fabriek te Tongeren. Heel wat extra vervoer wordt ingelast want dankzij de talrijke reacties is het aantal op te halen dieren alle verwachtingen overstegen.

We herinneren nog graag even aan de mensen die zich hebben opgegeven als redder van één of meerdere gevederde sukkeltjes dat de afhaling te Geel  morgen (zaterdag 11/01) loopt tussen 14 en 15 uur en te Sint Job (Karel Madoudreef 13) tussen 17 en 18 uur.

Doet zich een probleem voor waardoor u er niet tijdig geraakt, laat het dan aub per telefoon zo snel mogelijk weten op nr. 0476/951998.

Mensen die de kippen niet konden ophalen op deze tijdstippen of op vermelde plekken, hebben met Cindy of Bas -de vrijwilligers die het initiatief van deze actie namen- een afspraak gemaakt.

====================================

Update 09/01/2013:

Heel wat kippen krijgen zaterdag 11 januari dankzij vele dierenvrienden een nieuw leven! Het aantal overstijgt echter de verwachtingen wat maakt dat we dringend nog zoeken naar mensen die mee kippen kunnen ophalen in de fabriek te Tongeren en/of mensen die bereid zijn om ze vanaf Tongeren,Geel of Sint Job verder door te brengen naar hun nieuwe thuis. Ideaal zijn uiteraard mensen die beschikken over een bestelwagen, paardenvan of dergelijke… maar evengoed met een personenwagen kan je al heel wat kippen vervoeren. Wij zorgen voor transportmanden of benchen om de dieren in te vervoeren.

Wie kan en wil helpen, reageert liefst zo snel mogelijk via mail: info@hetdierenthuisje.be

We kregen ook de vraag of het ook mogelijk was om een haantje bij te adopteren. Dat kan zeker en vast! Momenteel zijn we ook nog bezig met het vangen van een groep kippen die gedumpt werden te Brecht en daar zitten ook heel wat haantjes bij.

===========================

Update 06/01/2013:

Zaterdag, 4 januari kwamen de eerste geredde kippen toe. Zo’n 150 dieren kregen een thuis. Een mooi resultaat wetende dat we pas donderdag het bericht konden verspreiden. Gelukkig is de geplande slacht op 6 januari met een week uitgesteld zodat we een tweede transport plannen op zaterdag a.s.,11 januari.  

Wil je nog graag enkele kippetjes redden van de dood vul dan aub jouw gegevens hier in. De dieren kunnen dan zaterdag 11 januari in Geel op het adres van Het dierenthuisje opgehaald worden tussen 14u en 15u. of in Sint Job (adres word je meegedeeld per mail) tussen 17u en 18u. Lukt geen van beiden geef dan jouw adres door zodat we kunnen kijken of iemand uit jouw omgeving de kippen kan meenemen.

Hou er aub wel rekening mee dat deze actie heel wat geld kost aan de vereniging want de 1,5€ die je betaalt per kip gaat integraal naar de eierboer. Het vervoer van Tongeren naar Geel en Sint Job is dus reeds een niet doorgerekende kost. Wil je Het dierenthuisje helpen in dit werk en in de moeilijke periode van de verhuis en verbouwingen, is elke gift van harte welkom!

===========================================

Goed nieuws! Zaterdag omstreeks 18 uur komt de eerste lading geredde kippen toe bij Het dierenthuisje. Wil je één of enkele dieren helpen dan kan je ze om die tijd ophalen. Lukt dat voor jou niet dan spreken we een ander moment af of proberen we iets te regelen via een mogelijke vrijwilliger in jouw buurt.

Nog meer positief nieuws is dat we nog wat extra tijd hebben kunnen krijgen van de eierboer. Hij verlaat de ophaling door het slachthuis wat betekent dat we nog tot zaterdag 11 januari (volgende week dus) dieren kunnen redden.

==============================

We kregen de vraag om mee op zoek te gaan naar mensen die afgedankte legbatterijkippen willen helpen. De dieren die niet opgehaald zijn ten laatste op zondag 5 januari worden maandag 6 januari naar de slachtbank afgevoerd op hun prille leeftijd van amper 1 jaar oud om dan te functioneren als soepkip voor de vleesetende consument.

De eierboer vraagt 1,5€ per kip. Wie dieren wil helpen, kan ze eventueel te Geel op ons adres ophalen of bij een vrijwilliger na afspraak. Je kan ze ook op de batterij zelf ophalen te Tongeren.

Snel reageren is dus de boodschap!!!!