Olaf

update 29/01/2017: Helaas is Olaf vannacht overleden. Het is erg triest om zo’n jong leven zó vroeg te moeten afgeven. Ygor, hoe jong hij ook is, treurt om zijn vriendje. Zodra we onze rug draaien, staat hij luidkeels te mekkeren. Het gaat werkelijk door merg en been. Hoe pijnlijk het afscheid ook is, we gaan vandaag nog op zoek naar een geschikte kameraad voor Ygor zodat zijn leventje alleszins in voorspoed kan doorgaan.

======================================

Olaf kwam als jong bokje van 2,5 week oud bij ons toe op oudjaar nadat zijn mama overleden was. De eigenaar wist zich geen raad met een geitje dat papfles moest krijgen en vroeg om het op te vangen voor verdere zorgen.

Zo kwam Olaf op oudjaar ’16 bij ons aan. We haalden geitenmelk en begonnen aan onze taak als geitenmoeder. We installeerden hem in de voederplaats waar we een verwarming neer plaatsten. Kort nadat hij arriveerde legde hij zich daar vlak tegen.  Natuurlijk was het zielig om hem zo moederloos alleen te zien zitten. Enkele dagen later gingen we dan ook op zoek naar een vriendje en dat werd Ygor, een bokje dat wel een maand ouder was dan Olaf maar doordat hij veel te vroeg geboren was, had hij veel achterstand en was hij maar even groot als zijn veel jongere stiefbroertje.

Olaf stelde het prima en begon te groeien in hoogte en breedte tot echter 23 januari ongeveer. toen merkten we op dat de kleinste minder begon te eten en dat hij magerder werd. De dierenarts kwam hem onderzoeken maar kon geen echt probleem vast stellen. Mogelijk begon hij over te gaan op vaste voeding en dronk hij daardoor minder van de papfles. Hij kreeg in ieder geval voor alle zekerheid toch wat medicatie voor in geval hij met iets aan het vechten zou zijn. De situatie leek de volgende dagen te stagneren maar sinds vrijdagavond, 28/1/’17, wilde Olaf zo goed als niet meer eten. Ook vanmorgen dronk hij niet meer dan enkele likjes. We belden de dierenarts die beloofde om morgen (zondag) langs te komen. We zagen Olafke echter uur na uur aftakelen en besloten vanavond de dierenarts van wacht snel te bellen.

Hij is zopas geweest en onderzocht Olaf heel grondig. De sukkelaar had koorts maar verder is weinig uitwendig te merken. Hij heeft nu een behandeling gekregen met gerichte medicatie, een eetlustopwekker én hij krijgt nu alle twee uur een vloeiend krachtvoer. Morgenvroeg komt hij opnieuw om de situatie te controleren.

Zopas heeft hij zijn eerste krachtvoeding gekregen die we hem met wat moeite konden geven. De volgende volgt binnen 1,5 uur.  We hopen van harte dat Olaf zich doorheen de nacht beter gaat voelen! Ygor heeft begrip voor zijn zieke vriendje en ontziet hem. We merken wel dat hij zijn speelkameraad mist en hopen dan ook dat ze gauw samen terug zullen kunnen spelen!