Tosca

Helaas kwam onze hulp te laat voor Tosca. De stress van twee maanden in het asiel hebben we niet meer kunnen recht trekken. Nochtans gaf ze ons even hoop omdat ze gunstig reageerde als we haar benaderden. Toch hebben we het gemis aan haar overleden vrouwtje en de eenzame opsluiting niet meer kunnen compenseren. Tosca herinnert ons aan de reden waarom we Het dierenthuisje gesticht hebben. Het sterkt ons ondanks de erg moeilijke tijden die we trachten door te spartelen om vol te houden voor hen die ons zo hard nodig hebben.

Dit zijn de meest triest verliezen; zij waar we te laat voor kwamen. Tosca hoeft niet langer af te zien en is nu herenigd met haar geliefde vrouwtje.

==============================================

Hoe hard kan het leven van een seniorpoes zijn! Op de leeftijd van twaalf jaar komt ze in het asiel terecht wegens het overlijden van haar trouwe verzorgster. De kleinkinderen brachten haar begin juli naar een collega asiel waar ze ontpopte tot een onhandelbare kat. Zodanig in stress dat ze niet aan te raken was én niet wilde eten, verbleef ze er twee maanden zonder amper te bewegen. Een week geleden kregen we de vraag of we Tosca wilden overnemen in de hoop dat ze zich hier beter zou voelen. Wel werden we verwittigd dat ze niet goed kon lopen en dat de eerst volslanke dame erg vermagerd was.

Diezelfde dag haalde een vrijwilligster haar op en even dachten we dat het allemaal wel meeviel gezien ze vrij vlot enkele passen uit de transportmand deed maar vervolgens zakte ze in mekaar. Gedurende enkele dagen hebben we getracht om haar te overtuigen om te eten maar helaas mocht dat tot nu toe niet baten. We omringen haar met zoveel mogelijk aandacht en liefdevolle zorgen maar we boeken geen vooruitgang. Tosca kreeg vanaf haar aankomst al vocht toegediend omdat ze gedeeltelijk uitgedroogd was maar gezien ze slechts met mondjesmaat water drinkt, is dat niet voldoende. Soms likt ze eens een klein beetje melk maar zeker niet voldoende. Elke dag gaan we weer naar af.

Er werd bloed genomen waaruit geen echte oorzaak blijkt. In overleg met de dierenarts zal Tosca morgen in hospitalisatie opgenomen worden en zullen er verder onderzoeken gebeuren zoals een echo en zal ze via een infuus vocht en sondevoeding krijgen gedurende ca 24 uur. In tussentijd voederen we haar bijzondere krachtvoeding via spuitjes in de mond zodat ze zeker niet verder verzwakt. Er is één grote verandering: de blik in haar oogjes straalt hoop uit. Ze vertrouwt ons nu ze voelt dat ze begrepen wordt en dat is voor ons voldoende om alles op alles te zetten om haar uit dat neerwaartse spiraal te trekken.

We vinden het erg triest dat we haar de stress niet kunnen besparen van extra dagen bij de dierenarts maar als we haar willen helpen, moeten we eerst trachten om de ondervoeding te boven te komen. En dan maar hopen dat er uit de verdere onderzoeken een oorzaak blijkt.

Tosca zou dolgelukkig zijn met de steun van een meter/peter! Uiteraard is elke gift ook héél welkom voor het zielige seniorpoesje. Een volgend zorgenkind dat écht wel recht heeft op een mooie oude dag die we haar hopelijk nog kunnen schenken…